Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Festa Major de l’Aplec del Remei, 2012

El cap de setmana passat el meu poble, Santa Maria de Palautordera, o Palau o Palautordera com en diem nosaltres (el nom és molt llarg!!), ha estat celebrant la festa major. En aquest cas se celebra en honor a la Mare de Déu del Remei, encara que l’Aplec d’avui ja en queda poc de religiós. Tot i així, es mantenen alguns elements característics d’aquestes festes d’arrel religiosa, com el nom Aplec del Remei.

Entre ells l’espai de relació entre els membres de la comunitat, i aquelles persones que venen de fora. Fa uns anys eren les festes major un lloc ideal per trobar parella, amistats, relació professional, ja que els desplaçaments es feien a l’entorn proper al lloc de residència. Ara continuem fent-ho, encara que potser les persones són de més lluny i ens movem més. Si ens centrem en les relacions de parella, a la vegades les més involuntàries i espontànies, fan d’aquelles mirades en el concert de dissabte a la nit, els intercanvis de número de mòbil, o directament el nom perquè em busquis al Facebook, d’una festa major inoblidable pel seu final, potser un bon cap de setmana o una relació. O sigui que amb els anys només hem canviat el ball de festa major de la tarda pels de la nit. No hem canviat tant…, continuen sorgint parelles de la festa major.

No podem oblidar tampoc que amb la nostra activitat diària ens fa ser poc al nostre poble, així que la festa major també és un lloc retrobament entre persones que només ens veiem de festa major en festa major, o sigui ideal per posar-se el dia dels esdeveniments més importants dels últims mesos. I ja no diem dels grups d’amics que han instaurat el sopar de festa major, acte ineludible per retrobar-se amb els amics, i després anar al concert de la nit (dia en què els avis se’ls hi gira molta feina!). Aquest grup és fàcil identificar-lo, són els que es posen a la tercera fila del concert. Per què us heu fixat mai com es col·loca la gent en un concert? a davant els fans incondicionals, en una segona fila els joves, a la tercera grups d’amics de més edat, i al final els pares dels joves que surten per festa major, i cal vigilar què fan, però es posen a darrera per no estar cohibint en tot moment els seus fills i filles.

Però de concerts no només viu la festa major!! Durant el dia també hi ha activitats. En les activitats diürnes és on la crisi s’ha notat més. Però aquesta maleïda crisis ens ha portat alguna cosa bona, si encara que no ho sembli. Els ajuntaments han hagut de reduir les despeses per la festa major, però, hem tingut la sort de la societat civil ha pogut reocupar l’espai deixat fa uns anys a actes pagats a empreses o gent externa del poble. D’aquesta manera ara les entitats o grups de persones han creat actes i activitats, molt més econòmiques, però també més interessants i participatives. Tot per fer una festa major més atractiva a les necessitats del poble. Aquest any a Palau hem vist partits d’scoutball, vermuts populars, obres de teatre, concurs de paletes… Tot organitzat per entitats del poble de tal manera que ha augmentat la participació i l’interès, perquè si no hi participa el germà, és el fill, l’amic, i sinó el cosí. I ens perdrem la seva activitat? Amb això hem recuperat aquell esperit de la festa major de fa uns anys, i perquè no de fa alguns segles, de ser una festa pel poble feta pel poble. La millor forma de fer la festa major, molt més gran.

Una tradició molt palauenca és la capvuitada. La forma d’allargar la festa major a dos caps de setmana. Per què després diguin que abans no els hi agradava la festa!! La capvuitada s’ha convertit en la festa popular i organitzada per un grup de persones que van decidir que no es podia fer una festa major de 3 dies. I quina activitat pot ser la més adequada? un dinar popular al passeig del Remei, al costat de l’ermita i l’escultura del carro que ens recorda els antics Aplecs del Remei, però abans s’haurà anat a missa i la romeria des de l’església parroquial, i tot amb el vestit típic de fa uns anys. O sigui, aquells que vam néixer ja fa uns anys, però tampoc masses, podem conèixer una mica més com era la festa major que ens han explicat els nostres pares i avis o els llibres d’història i fotos. Hem unit l’antiga festa major amb la nova. Una gran idea!!

Aquest és el relat de la festa major del Remei a Palau, però és possible substituir Palautordera pel nom d’un altre poble, Remei per un altre sant, i scoutball per petanca. Però, en resum en pot sortir el mateix resultat. Una festa major són més que un conjunt d’actes, és un lloc de trobada i relació d’un poble que deixa la rutina per retrobar-se amb ell mateix.

El post d’avui no ha sigut una crítica artista, ni un comentari cultural, sinó ha sortit més un article antropològic. Però la cultura i l’antropologia no van de costat? Podem deslligar-los? Jo crec que no, són dues cares de la mateixa moneda.

Bona festa major, i ens retrobem a la festa major de sant Proget!

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: