Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Piranesi i el seu món, a la galeria Artur Ramon Art

Aquests dies Barcelona té el plaer de veure les obres Giovanni Battista Piranesi en dues exposicions, una al CaixaFòrum i l’altra a la galeria d’art Artur Ramon Art. Avui parlarem d’aquesta segona, molt menys concorreguda, però igual d’interessant, i que porta per títol Piranesi i el seu món.

Piranesi (Venècia, 1720 – Roma,  1778) fou un arquitecte, escriptor, arqueòleg i gravador. És en aquest últim camp en què destaca i va realitzar més de 2000 gravats. El seu interès per l’arquitectura romana, el porta a realitzar reproduccions i reinterpretacions de les restes arqueològiques encara conservades a la Roma del segle XVIII. D’aquesta manera es converteix en un dels artistes més importants del Neoclassicisme.

A l’arribada de Piranesi a Roma el 1740 es troba enmig d’un debat intel•lectual sobre els orígens de l’antiguitat, entre els defensors de l’hel•lenisme i els romanistes. Piranesi es posa el costat del romanistes com a Roma ciutat de la supremacia de l’antiguitat.

La galeria Artur Ramon Art ha convertit la seva seu en una petita villa neoclàssica en què es combinen els gravats de Piranesi amb altres obres decoratives contemporànies (mobiliari, escultura, bronze, pintura, diaris). I ens ajuda a entendre millor el seu art i l’ambient en què es mou la ciutat de Roma en aquells moments.

L’exposició conté 65 gravats de les primeres edicions romanes, això vol dir, edicions realitzades en la contemporanietat de l’artista. Entre les obres destacades hi ha algunes còpies de les col•leccions Carceri d’invenzione o les Vedute di Roma.

Les Carceri d’invenzione són un conjunt de gravats en què es mostren enormes voltes subterrànies amb escales i màquines, i van influir en obres realitzades posteriorment per artistes del romanticisme i el surrealisme.

Les Vedute di Roma són gravats de les restes arqueològiques romanes completades en aquells espais destruïts pel pas dels segles. D’aquesta manera s’uneix el real amb l’imaginari, i ens és difícil separar-los per conèixer la realitat. Però no ens interessa separar-la? perquè Piranesi amb el seu treball de la llum i les ombres ens transporta a uns espais ara inaccessibles, però amb un ambient de romananitat que no ha passat ni amb els segles.

Piranesi no va ser només un artista per a les èlits artístiques de la ciutat, sinó també per aquells que primers “turistes” del segle XVIII que comencen a realitzar els Grand Tours. Les obres gravades de Piranesi es van realitzar en gran quantitat fet que permeté comprar-les a un nombre més gran de persones com a un record de la ciutat, igual de les nostres postals de fa uns anys o les imatges d’Instagram que fem avui amb el nostre mòbil. Convertint la ciutat de Roma en una ciutat imaginària i ideal.

La galeria Artur Ramon Art ens trasllada al segle XVIII amb les obres de Piranesi, i ell i les seves obres a un passat més antic que lliga amb la modernitat d’artistes del segle XX que en reben la seva influència.

L’exposició  Piranesi i el seu món estarà oberta al públic fins el proper 24 de novembre del 2012, i la seva visita pot ser l’excusa ideal per passejar-nos pels carrers estrets de Ciutat Vella, moltes vegades oblidats per altres de més transitats.

Publicada originalment a l’Ull cultural

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: