Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Can Framis, museu de pintura contemporània

Al Poblenou de Barcelona enmig d’edificis d’oficines, de la universitat i el tramvia s’amaga un museu, Can Framis de la Fundació Vila Casas.

La Fundació Vila Casas té diferents museus i sales d’exposicions repartides per Barcelona i al Baix Empordà i cada un especialitzat en una tècnica artística. A l’Empordà hi ha Can Mario a Palafrugell escultura contemporània, i Palau Solterra a Torroella de Montgrí la col·lecció de fotografia. A Barcelona al bell mig de l’Eixample hi trobem l’Espai Volart i Espai Volart2 amb exposicions temporals d’artistes de la col·lecció de la fundació i finalment al Poblenou Can Framis amb la col·lecció de pintura contemporània.

La visita d’avui ha estat a Can Framis i la seva col·lecció de pintura contemporània. Una col·lecció esplèndida de pintura contemporània catalana composta per més de 600 obres, tot i que en la presentació actual només se n’exposen 226 sota el nom de Travessa d’instants.

Al llarg de les tres plantes de l’edifici podem contemplar obres d’artistes capdalts de la pintura catalana, Antoni Tàpies, Jaume Plensa, Antoni Llena, i d’altres de menys coneguts Joan Vilacasas, Amèlia Riera, Torres Monsó, Emília Xargay o Joan Pere Viladecans. Però tots amb una obra de gran qualitat i es mereixen ser en l’exposició del museu.

 

El recorregut establert marca de l’eix cronològic habitual en les exposicions per plantejar-nos un altre en què es presenta la relació entre el col·leccionista, l’obra i l’artista. Mostrant les emocions i la figura del col·leccionista, així ens trobem amb una lectura oberta a les obres de la pintura contemporània.

Les obres exposades no tenen entrebancs ni elements que distreguin el diàleg que s’estableix entre l’artista i la seva obra amb el visitant. Només petites cites d’autors nacionals i internacionals acompanyen les parets blanques. Autors no només pintors, sinó també escriptors i pensadors.

Tot i així, per a seguir la visita tenim un petit dossier que ens deixen a recepció amb una explicació i contextualització amb les obres més destacades. Només he trobat a faltar la possibilitat de poder utilitzar opcionalment una guia més extensa per aquells que volem saber-ne una mica més i realitzar una visita més aprofundida, i conèixer una mica més aquells autors menys coneguts, però interessants.

Si les obres exposades ja es mereixen una visita l’edifici i l’entorn també. La seva situació en una antiga fàbrica de llana de finals del segle XVIII en què s’han rehabilitat dues naus i substituïda una altra esdevenen una fusió entre el passat industrial del barri amb la cultura del segle XX i XXI. Caldrà afegir-hi els patis exteriors que ens transporten a un espai de tranquil·litat i reflexió per l’entorn natural i la contemplació de l’escultura ‘Dell’Arte’ obra de Jaume Plensa sobre la Divina Comèdia.

Un museu poc conegut però que es mereix una visibilitat més gran i per descomptat una visita molt recomenable.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: