Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Gust de Cendra de Guillem Clua al Teatre de Ponent

El teatre de Ponent de Granollers ha programat durant el cap de setmana passat l’obra Gust de cendra de Guillem Clua. Una obra que ens ha transportat directament a Jerusalem i el conflicte israeliano-palestí.

Els protagonistes són una parella de turistes novaiorquesos, Carl i Anna que visiten la ciutat de Jerusalem com una parada anterior al viatge al balneari del mar Mort per curar-se d’una psoriasis que pateix en Carl. Allà es trobaran a en Tobit, també novaiorquès i ex-alcohòlic que visita la ciutat buscant sentit a la seva a partir dels records de les històries bíbliques escoltades de petit com si fossin contes. Si afegiran dos palestins Fawziyah, que treballa l’hotel on s’allotgen i Yasir, que enlloc d’anar a l’escola es dedica a vendre records als turistes.

Aquests són els personatges i les seves intencions del viatge, però l’obra ens en desvetlla molts més, i ens presenta uns personatges canviants i a vegades amb canvis inesperats, de forma que crea uns personatges molt més complets del que sembla en un primer terme.

El conflicte bèl·lic entre israelians i palestins està latent en tota l’obra, però això no vol dir que sigui un element principal, els personatges i les seves històries personals són més importants. Tot i així, l’autor ens deixa anar algunes mirades punxants sobre el conflicte, perquè reflexionem un cop acabada l’obra. Entre ells podem parlar de la mirada del conflicte per part dels turistes novaiorquesos que es diferencia de la dels propis protagonistes. Uns turistes nord-americans a la obra però que pot ser també la visió europea i catalana.

Igualment ens fa reflexionar sobre com els esdeveniments poden ser interpretats segons les necessitats del poderosos o vencedors, i ens mostra com la història pot ser tergiversada i manipulada. Un exemple n’és el cas que presenta l’obra sobre la destrucció de les ciutats de Canaan de Somorra i Gomorra. Una interpretació que al llarg de la història ha sigut presentada com el resultat del càstig diví davant els actes impúdics que si produïen, i més tard associats als actes homosexuals, en especial els realitzats entre homes. Tot i així, una lectura atenta i acurada d’aquest episodi de la Bíblia ens adonarem que no és així, sinó que el càstig és producte de no voler acollir a la ciutat a Lot i la seva família.

Com podem comprovar Gust de cendra va més enllà del conflicte israeliano-palestí i ens porta a la nostra realitat més quotidiana.

Fins ara he parlat de l’obra i el seu text, però no podem oblidar dels actors. Cinc esplèndids actors que ens transporten més enllà del text escrit. Ells só els que omplen un escenari sobri i buit d’accessoris, ocupat només per dues estructures mòbils que a la vegada fan de casa, d’hotel, de muntanya o ciutat.

Per acabar només queda comentar que si algú no pot anar a veure l’obra, sempre ens quedarà el llibre. Ja sé que no és el mateix, però qui no es consola és perquè no vol.

 

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: