Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Living Heritatge, Viu la recerca en Patrimoni Cultural

Girona ha celebrat un nou esdeveniment cultural relacionat amb la recerca i el patrimoni. Una activitat una mica diferent del que estem acostumats quan sentim les paraules Recerca i Patrimoni.

#Living Heritatge, Viu la recerca en Patrimoni Cultural, organitzat per l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, ha sigut una jornada de presentació de diferents experiències de recerca portades a terme per diferents institucions culturals i de recerca. Entre elles destaquen museus, instituts de recerca de la Universitat de Girona, associacions d’arqueòlegs i de recreació històrica i altres institucions. Cada una ha mostrat un petit tastet de la recerca que realitzen, i el més important els visitants han pogut tocar-la i conèixer la seva pràctica. I d’aquesta manera acabar el cercle de la recerca, tornar a la societat els resultats, moltes vegades d’anys d’investigació, per tal de poder-ne gaudir tots.

D’aquesta forma s’ha pogut observar per microscopi llavors de blat o faves prehistòriques; reconstruir l’esquelet d’una au o un gos; realitzar bols de ceràmica o conèixer el procés de creació d’eines de ferro en la prehistòria. Tocar la fusta d’un vaixell romà enfonsat recuperat pel Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i coneixen el procés de recuperació per tal de que el poguem tocar i l’aire no el malmeti, després d’estar tants segles al fons del mar; o conèixer el procés d’identificació de ceràmica romana.

Les Tic han tingut el espai dins les jornades. Les noves tecnologies permeten acostar el patrimoni a la societat d’una forma més fàcil i àgil. Però no només això, sinó pels investigadors les tic els permet fer, entre altres coses, reconstruccions a partir de les restes trobades per confirmar o desmentir les teories plantejades. Les reconstruccions no són només virtuals també les podem tocar i escolar, i així ens ho demostren els membres dels Miquelets de Girona i els Amics de la Girona Napoleònica amb les seves recreacions històriques.

A nivell pràctic amb les tic hem pogut jugar a un joc d’ordinador que permet conèixer les llegendes de la ciutat de Girona, de moment hem aconseguit trobar el sepulcre de Sant Narcís i que les mosques fessin fora als soldats francesos. També hem vist les reconstruccions de les restes d’Empúries, o construir la nostra pròpia església.

Quan parlem de patrimoni acostumem a imaginar-nos edificis, quadres, i objectes valuosos, però també és patrimoni, la literatura i els llibres, i així ens ho han presentat des dels Espais Escrits i el Mapa Literari Català. Patrimoni també són aquelles accions que es realitzen amb infants a través de curts metratges d’animació per parlar de cooperació.

A més d’aquestes activitats també s’han realitzat visites guiades per la ciutat de Girona, així hem pogut conèixer els diferents convents de la ciutat o com es mou un turista quan arriba al Barri Vell. I conferències sobre cooperació i accessibilitat en el patrimoni, elements a vegades oblidats en la recerca i la seva aplicació pràctica en la difusió del patrimoni.

Viu la recerca en Patrimoni Cultura és una  bona forma per donar a conèixer la recerca en patrimoni, tot i així, és interessant per a posteriors edicions allargar la jornada a tot un dia, per tal de poder gaudir de totes les activitats de la jornada, tant aquelles més divulgatives com les més especialitzades.

Tot i no ser molt visible tenim molta recerca en patrimoni cultural,  així ens ho han demostrat els participants d’aquest any. Jornades com aquestes ens la fan més present i visible, i no cal dir que molt necessàries. Participar a #Living Heritatge ens fan conèixer una mica més el nostre patrimoni, eina fonamental per conservar-lo.

Pels que no heu pogut assistir a les jornada del dissabte no patiu, encara i sou a temps, hi ha diferents activitats durant el mes de novembre i desembre, només cal mirar la seva programació.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: