Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Presentació del llibre ‘Cop de CUP’ a La Clau

Les últimes eleccions al Parlament de Catalunya celebrades el passat 25 de novembre es va presentar per primer cop i van entrar amb 3 diputats de la CUP. Una sorpresa per a molta gent ja que no va ser fins un mes i mig abans que no va decidir presentar-se a les eleccions al Parlament, i així fer el salt des del municipalisme. No parlarem de política ni farem una crònica de les eleccions i els seus resultats en aquest blog cultural, i continuarem fent crítica cultural. Però en aquest cas unirem les dues vessant la política i la cultural, tot i ser conscients que l’acte cultural és també un acte polític.

Avui parlaré de la presentació del llibre “Cop de CUP”, de David Fernández u Julià de Jordar que va tenir lloc l’1 de desembre a La Clau de Sant Celoni. D’aquesta manera, la Clau ha tingut la sort, gràcies a aquelles casualitats imprevisibles, de poder comptar amb David Fernández en dues ocasions molt properes just acabat de ser proclamat candidat al Parlament de Catalunya per la CUP i un cop escollit diputat. David Fernández va estar acompanyat per l’altre coautor Julià de Jodar i els regidors Joan Garriga ” Nana ” regidor de UM9 de Sant Pere de Ribes i Dani Corpas regidor de la CUP de Sant Celoni i presentador de l’acte.

El llibre és una aproximació al que és i com s’ha gestat aquest projecte polític de l’esquerra independentista que ha aconseguit entrar en el Parlament. A partir de les més de 80 entrevistes a personalitats vinculades directament a la CUP i al seu entorn com altres amb poca vinculació com és el cas de Carles Campuzano i Ramon Tremosa (CiU), Joaquim Nadal i Celestino Corbacho (PSC), Oriol Junqueras i Joan Tardà (ERC), Dolors Camats i Raül Romeva (ICV), Arnaldo Otegi (Batasuna) o Josep-Lluís Carod-Rovira, entre d’altres.

Per a molts les sigles de la CUP apareixen per primer cop el 2007 en les eleccions municipals en les que aconsegueixen 20 regidors i copdecupespecialment el 2011 quan aconsegueixen 86 regidors i 4 alcaldies. Però la CUP tenen una història més llarga i antiga i aquest llibre ens la mostra.

Els orígens de la CUP els hem de situar cap als anys 70 en què els primers moviments de l’esquerra independentista es comencen a organitzar. Són organitzacions que es van quedar al marge de l’Assemblea de Catalunya, per voluntat pròpia. Però sempre amb l’objectiu clars dels que volen aconseguir, la independència dels Països Catalans i fer-ho amb una societat que tingui presents els principis del socialisme. Aquest fet els deixarà fora de la majoria de les institucions durant molts anys, però no es quedaran quiets, i continuaran treballant als carrers.

Un punt d’inflexió serà l’assemblea de Vinarós del 2000, en què diferents moviments de l’esquerra independentista s’uniran i establiran les bases de la CUP que coneixem avui. Però sempre sense oblidar els seus orígens i algunes candidatures ja existents al llarg dels anys com UM9 de Sant Pere de Ribes o la CUPA d’Arbúcies. A partir d’aquí la seva història ja és una mica més coneguda per tothom, poc a poc diferents pobles i ciutats de Catalunya han anat apareixent CUP locals algunes fruit de membres d’altres organitzacions de l’esquerra independentista i en altres pobles amb gent sense cap vinculació (per exemple Sant Celoni).

El llibre neix a partir d’una petició de l’Editorial Columna després de les eleccions municipals del 2011 per a realitzar un llibre divulgatiu i d’aproximació a la CUP. Així que els autors el juliol del 2012 entreguen un llibre de 1000 pàgines que serà necessari realitzar algunes retallades, com va dir David Fernández el llibre s’ha “retallat en temps de retallades”, i el que tenim ara és un llibre d’unes 400 pàgines. El volum de documentació recollit i que finalment no ha estat possible publicar en el llibre ha portat als autors a publicar-ho de forma periòdica en el bloc de Vilaweb de Cop de CUP, tot i així, també ens van avançar que treballen amb la idea de poder-ne fer també un llibre amb paper.

El llibre tenia prevista la seva sortida per Sant Jordi, però aquest volum d’informació ho fa impossible, la seva data prevista va ser 11 de setembre però tampoc s’hi va arribar a temps, finalment just abans de les eleccions del 25 novembre va poder sortir als carrers. Els canvis de data també ha suposat diferents canvis de l’epíleg així s’ha canviat tres vegades per adequar-lo als diferents esdeveniments nacionals i de la pròpia CUP, fins arribar a ser el que tenim avui.

La presentació com ja hem dit va comptar amb la presència dels seus autors David Fernández i  Julià de Jodar i els regidors Joan Garriga “Nana” i Dani Corpas regidor de la CUP acompanyats tots ells per un públic molt nombrós que convertir la sala en un espai petit, no hi havia prous cadires i la gent estava dreta. Un símptoma de l’encert de l’acte i l’interès del Baix Montseny pels actes cultural, i entre ells la presentació de llibres com aquest. A més de servir-nos per conèixer una mica més d’aquesta formació política amb presència a la zona des del 2004 i representació des del 2007 a Sant Celoni i ampliada el 2011 a Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: