Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Ruta Wagner per Barcelona

En un sorteig del web Forfree he estat guanyador d’una ruta per la Barcelona wagneriana organitzada per Musicològics. Una manera de conèixer la ciutat musical de Barcelona i fer-ho a través de la seva relació amb Richard Wagner.

La ruta comença davant del Teatre Principal i ens passegem durant una hora i mitja per Ciutat Vella creuant diverses vegades la Rambla. Ens parem com no podia ser d’altra manera davant del Teatre del Liceu, i altres parades són l’antic Hospital de la Santa Creu, l’Ateneu Barcelonès, i acabem als Quatre Gats.

Durant el passeig anem descobrint una relació entre la ciutat de Barcelona i especialment els ciutadans, amb la figura de Wagner i la seva música. Que va començar en el llunyà 1862 a l’antic teatre dels Camps Elisis amb Marxa triomfal de Tannhäuser, continua al Teatre de l’Hospital amb Lohengrin i el Parsifal del Liceu el 1914, o l’Associació Wagneriana de Barcelona. Aquesta relació encara és present actualment només cal recordar el Concert de l‘Holandès errant al Liceu el passat setembre. Aquesta relació no sempre és amistosa, només cal rebuscar en les hemeroteques (les digitals també serveixen!) per descobrir les crítiques dels primers espectadors de les seves obres acostumats a l’opera italiana o les comparacions amb les que es realitzaven en aquells moments a Bayreuth.

RichardWagner

musicològics

Com qualsevol ruta guiada part de l’èxit d’ella és el o la guia que la realitza, i aquest cas no és una excepció. La nostra guia, la María José ens demostra els seus coneixements sobre la figura de Richard Wagner, i la relació amb Barcelona, però el més important, ens mostra la seva estimació no només per Wagner sinó a la música, així que les explicacions estan carregades de passió i defensa de la música com un element cultural a tenir en compte, i per descomptat els ciutadans que se l’estimen.

Durant la visita podem conèixer una mica més com aquell “frikisme” (pel fet d’escoltar i admirar un estil diferent a l’habitual òpera italiana) de l’inici del wagneriarisme a Barcelona, fins a les traduccions al català de les operes de Wagner realitzades per els primers wagnerians catalans perquè la gent pogués cantar-les amb la nostra llengua, fins a l’amor i l’odi que continua tenint la figura de Richard Wagner. Com altres curiositats que ens anirà descobrint la nostra guia María José, el valor de les orquestres instrumentals, les millors marques de pianos, i fins i tot la utilització del màrqueting ja a principis del segle XX.

En resum, una proposta ideal per passar un matí del dissabte passejant pel centre de Barcelona descobrint una relació a vegades desconeguda i d’altres amagades pel pas del temps, però activitats com la Ruta Wagner dels Musicològics ens les recorden i ens les descobreixen.

Si seguiu al següent enllaç podreu veure un mapa per conèixer una mica més la ruta i la música de Wagner, però els secrets i les curiositats serà necessari realitzar la ruta.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: