Apunts culturals des d'un poble del Montseny

El museu explora. Obres d’art a examen.

Al MNAC podem veure l’exposició temporal El museu explora. Obres d’art a examen. Es tracta d’una exposició que permet conèixer les interioritats dels museus, i una de les funcions més desconegudes pel gran públic, la recerca i la restauració de les obres d’art.

Darrera de cada obra contemplada en les sales de museus, hi ha un treball previ d’un conjunt de científics de diferents camps, no només d’historiadors i historiadors de l’art, sinó també físics, químics,…. El treball interdisciplinari permet conèixer elements que en un primer cop d’ull ens és impossible descobrir, o directament, no podem veure perquè es tracta d’elements microscòpics o estan ocults per altres elements.

Així, a través de la investigació podem conèixer i analitzar l’art per tal de reconstruir el procés creatius dels artistes, els canvis realitzats al llarg de la seva producció, els anomenats pentimenti (penediments); la còpia i els esbossos realitzats en paper i el seu trasllat posteriorment a la tela definitiva.

L’exposició ens mostra també una part de les obres, habitualment oculta, els reversos. Darrera una tela podem conèixer petits esbossos de l’artista, signatures de col·laboradors, i fins i tot les exposicions en les quals ha estat exposada, i per tant fer-ne un  passaport viatger de l’obra.

Les obres d’art com els humans pateixen diferents malalties, segons el material utilitzat, el pas del temps, els trasllats o sigui, la vida viscuda. I davant d’això cal tractar-les, i si és necessari fer-los radiografies o anàlisis es realitzen en els millors laboratoris, així, amb aquests treballs d’investigació podem conèixer els materials de suports o les pintures i tinys, que contenen elements químics que es degraden amb els temps, i és necessari estabilitzar-los per no perdre’n l’obra o com la fusta es deteriora i perd la resistència original; l’aparició d’esquerdes en el metall. Aquests i altres elements ens ho mostra l’exposició amb radiografies, talls microscòpics de la pintura i altres recursos audiovisuals i tecnològics al nostre abast.

Podem conèixer el procés de deteriorament de El violinista, de Pablo Gargallo, realitzada amb planxes de plom sobre ànima de fusta, i la incompatibilitat entre els dos materials ha fet aparèixer esquerdes en el plom. Els estudis també ens permeten conèixer els colors originals d’una obra tant important del romànic català, la Majestat Batlló. Però no tot són desgràcies, també podem datar les obres o descobrir espais ocults dins de les obres que contenen reliquiaris i documentació útil pels historiadors per a la seva datació i autoria.

En la investigació científica també ens descobreix falses obres, rèpliques i còpies. Que ha portat al llarg dels segles un debat sobre l’originalitat de l’obra i la possibilitat de realitzar-ne còpies per una necessitat de la societat i el mercat; interès i el prestigi social de poder-ne tenir un. Debat que no ha començat amb el segle XXI amb la còpia digital, sinó que ja és present des de fa molts segles. Un exemple són tres coloms eucarístics de Llemotges, un realitzat abans del 1250 i dos posteriors partir del segle XVIII, considerats inicialment tots originals i després de l’estudi s’han descobert dues còpies.

Una exposició molt interessant i pedagògica per conèixer les funcions amagades darrera de les parets de les sales dels museus. Activitat familiar i acompanyada de les noves tecnologies a partir d’una aplicació per a tauletes amb més informació i documentació de la present a l’exposició. Però, també molt interessant pels historiadors de l’art perquè ens mostra uns espais i unes activitats amb un accés limitat si no s’està dins dels museus. I a més és gratuïta.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: