Apunts culturals des d'un poble del Montseny

La Barcelona musical del Baró de Maldà

El Baró de Maldà, noble barceloní del segle XVIII, el coneixen principalment per la seva obra El Calaix de Sastre (1769 – 1816). Una obra com diu el seu nom, un conjunt d’elements i descripcions en forma de dietari. Aquesta obra és utilitzada com a font de coneixement per part d’historiadors, historiadors de l’art, antropòlegs, i altres interessats en la Barcelona del segle XVIII i XIX. Una lectura sencera del llibre no és el més habitual, són 60 volums, sinó fragments que s’han anat publicant al llarg del temps ja que el Baró de Maldà, Rafael d’Amat i de Cortada, va estar escrivint durant quasi 50 anys, escrivint cada dia.

Una lectura del Calaix de Sastre i la seva època poc coneguda és la seva relació amb la música. En coneixem molt més altres facetes, la d’amant de la xocolata, les activitats i festes que es realitzaven a Barcelona, el declivi de la noblesa i la pujant-se de la burgesia. La relació del Baró amb la música és intensa, aficionat a la música que toca alguns instruments, però com podem descobrir durant la ruta del Baró de Maldà que realitzen Musicològics, és pot considerar que aquesta relació va més enllà i el podríem considerar fins i tot cert especialista en música.

Al llarg d’una hora i mitja es passeja pels carrers de Ciutat Vella, començant a la Casa del Velers, seu del Gremi de la Seda, al costat d’un altre centre musical posterior el Palau de la Música Catalana. I acabant davant de l’antic Teatre de la Santa Creu, o més conegut com a Teatre Principal.

Fotografia de l'Arxiu de la Casa de l'Ardiaca

Fotografia de l’Arxiu de la Casa de l’Ardiaca

Caminant podem conèixer la música que s’interpretava en aquell moment, els gustos musicals barcelonins, els nous compositors, i les noves incorporacions instrumentals. És el moment en què es difon el clarinet. Un instruments que el nostre fil conductor de la ruta, el Baró de Maldà, no li acaba d’agradar, té un so massa fort i estrident. Així ho escriu en el seu dietari, i que nosaltres rebem del guia Pepe Reche

Barcelona tot i no ser capital, ni tenir cort, és capaç de tenir els millors músics i innovacions. La música entra en els salons de les cases i es realitzen grans concerts, es creen les acadèmies, igual que a la ciutat de Viena.

Aquest centre musical amb què es converteix Barcelona permet la interpretació d’obres poc després de ser estrenades en altres centres musicals europeus com és La Creació de Haydn o el Così fan tutte de Mozart, obres de Cimarosa i Pergolesi. Però, també aquelles obres d’autors catalans potser poc coneguts pels no experts, però que segur que a partir d’ara ja ens sonaran una mica més, Carles Baguer o Ferran Sor.

Obres estrenades en petits salons musicals repartits per la ciutat i que anem descobrint poc a poc, admirant, i descobrint la música sinó també l’art i la història que envolta els edificis que els acullen.

En Pepe ens descobreix més d’una història amagada o desconeguda, que no podríem conèixer si no és que fem com ell i ens llegim aquells papers escrits pel Baró i que en conserven una còpia a l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona. També ens ensenya uns elements decoratius que ens passen desapercebuts a la majoria de gent quan caminem per la ciutat, les trompes, si aquells instruments de vent que apareixen en més d’un edificis. Al llarg de la ruta descobrim trompes a tot arreu, què té aquest instrument que agrada tant?

La ruta, com he dit abans, dura una hora i mitja, però perquè ha d’acabar en algun moment. Això no vol dir que no pogués durar molt més. Perquè en Pepe Reche en sap molt més, i no es cansa d’explicar coses i més coses, detalls inaccessibles si no ets com en Pepe una persona que ha estudiat el tema. A més té la capacitat de presentar-los d’una forma amena i divertida que et fa oblidar l’estona que camines i el rellotge que va donant voltes.

musicològics

Una ruta que no et pots perdre per conèixer una mica més la música de la ciutat de Barcelona, descobrir racons amagats i relacions entre la música i els edificis. Ara només falta que Musicològics creen noves rutes perquè segur que ens permetran conèixer una mica més la ciutat, i per descomptat serà un plaer poder-la descobrir amb ells.

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: