Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Presentació del llibre Dibuixant el gènere

El passat dimarts 16 d’abril a la Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu es va realitzar la presentació del llibre Dibuixant el gènere, amb textos de Gerard Coll-Planas i dibuixos de Maria Vidal, i pròleg de la monja benedictina Teresa Forcades, publicat en català Edicions 96 i en castellà per Eagles. Una sala plena de gent de totes les edats, i especialment de pares i mares joves amb els seus infants, símptoma que ens demostra la importància i l’interès en temes de gèneres, i no hi ha una diferència entre joves i grans. L’autor i la il·lustradora van estar acompanyats per Judith Cobeña Guàrdia i una membre del grup antipatriarcal Adona’t de Cardedeu.

El llibre és un breu resum i adaptació de la literatura acadèmica de la tesis doctoral d’en Gerard “La voluntatd y el deseo. Construcciones discursivas del género y la sexualiadad: el caso de trans, gays y lesbianas” de quasibé 400 pàgines a un llibret amé i divertit de 102 pàgines. Els textos són acompanyats del dibuixos de la Maria que a través de l’humor ens apropen a conceptes i teories poc habituades a ser reflectides i expressades d’una forma gràfica.

Al llarg de les pàgines es van desgranant entre les diferències entre sexe, gènere i desig. I com el gènere no és pas una construcció biològica, sinó una construcció cultural, creant les desigualtats entre homes i dones de les que de forma conscient o inconscient es transmeten de generació en generació. Qui no ha posat cara de sorprès en veure una nena jugant a futbol o a un nen saltant a corda? Pensem com estan exposades les joguines en els grans magatzems. Però també, les professions i objectius a assolir en la vida, moltes vegades marcats i estipulats pel sexe de les persones.

dibuixant-el-genere

present dibgen

També se’ns explica com la construcció actual del gènere deixa fora a una part de la societat, per la única raó de no encaixar en un calaix preestablert. En aquesta situació si troben els els transexuals, gays, lesbianes o els intersexuals. Persones que per alguna o altra circumstància no compleixen els requisits que marxa la societat, ja sigui perquè senten desitjos cap a persones del seu mateix sexe, no hi ha una correlació entre el seu cos i el sentiment. Són aquests casos en què es centra una part del llibre.

Aquest no encaixar correctament no només afecta a gais, lesbianes o trans, sinó també a heterosexuals, si un home no li agrada el futbol o la mecànica, o si a qui li agrada tot això és una dona es possible no quadrar en una societat en què els estants i les etiquetes estan considerades bàsiques i necessàries per el bon funcionament.

Tant en Gerard Coll-Planas com la Maria Vidal ens presenten també les pressions, les violències i els discursos que estableixen unes normes de gènere necessàries per poder estar i viure en aquesta societat. Només cal recordar que al llarg de la vida ens han anat explicant que hem d’aconseguir la nostra mitja taronja, però com ens diuen i dibuixen els autors potser estaria bé canviar la mitja taronja amb una macedònia.

Però, és necessari que les mantenim? Potser és el moment de trencar-les i construir una societat en què el gènere no sigui la base, ni els límits als quals podem accedir i assolir com a persones.

El llibre no es presenta explícitament com un llibre sobre la teoria queer, però això no vol dir que no ho sigui, el gènere com una construcció social amb la que es basen un rols, comportaments, relacions, discriminacions… element bàsic de la teoria queer, potser aquesta és una de les avantatges que té per poder accedir a espais que potser seria més difícil accedir-hi, i ser una introducció a la necessitats de replantejar-nos o ajudar-nos a entendre moltes coses.

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: