Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Guitarra clàssica. Concert i visita comentada

El Museu de la Música de Barcelona i Musicològics, encarregats de les activitats educatives del Museu, han començat una nova activitat per donar a conèixer la col·lecció de guitarres que conserva el museu, una de les millors del món. I què millor que fer-ho a través d’una visita guiada acompanyada d’un petit concert de guitarra.

La visita comença amb un recorregut per les diferents sales del museu, explicant els orígens i l’evolució de la guitarra fins arribar a les guitarres que coneixem avui. Tot i tenir un origen i procedència incerta, esdevé un avantatge perquè podem gaudir d’una varietat d’instruments segons l’època i el territori que han donat com a resultat aquesta guitarra anomenada espanyola, o s’hauria de dir catalana? Aquesta i moltes altres preguntes sobre les guitarres en les donen els i les guies de la visita. Com per exemple, es pot tocar una guitarra de cartró?

guitarres_museumusica

Dins la gran varietat de guitarres del Museu de la Música destaquen les de la col·lecció Miquel Llobet, guitarrista i compositor de Barcelona nascut el 1878, entre les que es troben dues guitarres del constructor Antonio de Torres del segle XIX. Altres guitarres de la col·lecció del Museu i trobem guitarres barroques del XVII, guitarres de doble mànec o les guitarres-lira.

Un cop acabat aquest recorregut històric per a les vitrines del museu, arriba el moment de la pràctica, i en aquest cas, serà un petit concert de guitarra en què podrem escoltar peces de diferents èpoques. Les obres interpretades el dia de la visita van ser “Pavana” (1536) – Lluís del Milà (ca. 1500-ca. 1561), Variacions sobre ‘La Flauta Màgica’, op. 9 (1821) – Ferran Sor (1778-1839); Capricho árabe (Serenata) (1889) – Francesc Tàrrega (1852-1909); “Asturias (Leyenda)” (1886) de la Suite Española, Op. 47 – Isaac Albéniz (1860-1909); Cançó del lladre (ca. 1900) – Miquel Llobet (1878-1938); Làgrima de Francesc Tàrrega (1852-1909). Algunes d’aquestes obres les podeu escoltar en els enllaços a vídeos del Youtube, però com sempre, en directe milloren molt més.

La visita-concert a la col·lecció de Guitarres del Museu de la Música és una d’aquelles activitats recomanades per conèixer una mica més la història d’un d’aquells instruments que estem habituats a veure i escoltar en llocs d’allò més diferents (des d’una sala de concerts, al metro o al tren o penjada a la motxilla d’un/a monitor/cap amb un grup d’infants) però que a la vegada en coneixem ben poques coses, i que una visita guiada al Museu ens poden descobrir secrets que només mirant no podem veure, ja sigui perquè estan dins de les pròpies guitarres o per la història mateixa d’aquestes. La visita que vaig realitzar el nostre guia va ser en César Femenía i demostrava que sabia molt més del que ens explicava, i que el temps de la visita no permetia allargar-se, perquè segur que els instruments de la col·lecció del Museu de la Música amagan més secrets que en César sap i que no ens va explicar.

I el concert final va ser curt, massa i tot, Belisana Ruiz ens va interpretar diferents peces en què va demostrar les seves habilitats amb la guitarra, i com en alguns casos les versions per a guitarres superen en popularitat a les originals realitzades per altres instruments, parlem per exemple amb la Suite Española d’Isaac Albéniz (A dalt podeu trobar l’enllaç a la versió amb guitarra, i aquí teniu la versió amb piano).

En resum, una nova activitats que cal afegir a la llista de coses a fer, i que ens permet acostar-nos al Museu de la Música, un centre que queda fora dels circuit habitual dels museus de la ciutat de Barcelona, però que amaga grans sorpreses. I de la llista d’activitats desenvolupades per Musicològics per acostar la música als experts i no experts, però amants de la música, i a diferència de les rutes, en aquest cas podem complementar les explicacions amb audicions, element important quan estem parlant de la música.

Quina serà la propera proposta Museu de la Música i Musicològics.

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: