Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Confidències d’una reina

Ja fa uns dies vaig poder realitzar una activitat cultural una mica diferent del que estem acostumats de quan diem visites guiades a partir de llibres. Aquesta es va realitzar a Sant Pere de Vilamajor, petit poble del Montseny què va acollir un dels palaus dels Comtes de Barcelona, i segons alguns historiadors i llegendes va ser el lloc de naixement del comte-rei Alfons I el Cast (1152/1157 – 1196)

Es tractava de fer una visita teatralitzada per diferents racons de la població a través del llibre Confidències d’una reina de Teresa Sagrera, obra finalista del premi Nestor Luján de novel·la històrica 2012. Així, al llarg del recorregut anàvem fent parades al llocs més destacats de la novel·la, on la mateixa autora ens presentava part de la trama, sense desvetllar ni un sol detall important d’aquesta novel·la protagonitzada per la reina Peronella d’Aragó (1136 – 1173).

També ens acompanyaven els personatges principals, el rei Ramon Berenguer IV, Peronella d’Aragó, la Loreto, el cuiner i l’escrivà. No els reals, però si uns actors que els representaven durant la visita, i també els juliols al Vilamagore. Aquests personatges ens introduïen en els espais on ens trobàvem a cada parada i ho relacionaven amb la pròpia novel·la.

confidències d'una reina_2

Per acabar aquesta aquesta triada de guies, ens acompanyava l’historiador local Higini Herrero, que ens feia l’explicació històrica i real de la visita.

Aquesta varietat de guies ens permetien conèixer la història real i documentada dels espais i el patrimoni visitat, aquells elements i personatges inventats o modificats per les necessitats de la trama, i comparar-los entre ells i distingir la història de la novel·la.

No és una visita innovadora pel fet de realitzar un recorregut patrimonial a partir d’un llibre explicant la part històrica i la part novel·la, però si poc freqüent el fet que cada una d’aquestes parts estigui tant diferenciada, utilitzant en aquest cas diferents guies (autora / historiador local), evitant haver de destacar en cada explicació quina és la part documentada i quina la part novel·lada, i evita caure en l’error dels visitants d’assimilar la novel·la com a història real. I que en altres casos suposa realitzar explicacions i lluites infructuoses per aconseguir deixar clares les parts històriques i les parts ficcionades.

Una proposta interessant i recomanable, i perquè no també exportable a altres visites guiades a partir del llibres de novel·la històrica.

Cal dir que es tracta d’una visita que es repeteix diverses vegades a l’any, així que si voleu participar-hi esteu atens al web de l’ajuntamet de Sant Pere de Vilamajor (www.vilamajor.cat)

confidències d'una reina

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: