Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Catalunya mítica

La mitologia catalana està plena de personatges i llegendes, qui no coneix el comte Arnau, els mineirons, les dones d’aigua / encantades, però també n’hi ha d’altres menys conegudes per la majoria de la gent, la Cocollona, la Molossa, la Penitenta. Aquestes històries acostumen a ser històries locals que poques vegades surten del seu territori.

Una petita editorial independent, OrcinyPress, ha publicat un llibre de relats Catalunya mítica. Es tracta d’un recull de contes curts escrits per diferents autors a partir de les llegendes i mites que poblen les terres catalanes. Però, enlloc de fer-ne una lectura literal de la llegenda en fan un relectura i actualització dels mites. Històries que es traslladant a un passat recent o al present i que ens permeten identificar-nos amb els personatges.

Aquest trasllat temporal que ens sembla estrany i nou per la mitologia catalana, no ho és tant per altres mitologies, només cal mirar el cinema i la televisió per veure aquest trasllat. La saga de llibres i pel·lícules de Crepúscle ens parlen de vampirs i no surt pas el comte Dràcula.

Així ens ho diu molt bé l’editor en el pròleg que tots coneixem i identifiquem element mitològics de fora de la cultura catalana (Dràcula, el martell de Thor…) però no alguns més propers (els perills de banyar-se als gorgs).

Catalunya mítica és una bona manera de conèixer una mica més la mitologia catalana i la quantitat de llegendes que s’hi troben. També una forma d’acostar el món de les llegendes i mites a un públic més ampli del que és habitual en aquest camp, els antropòlegs, amants de la cultura popular, i les històries per a nens. És un llibre que a les biblioteques té dos llocs per estar col·locat, als costat dels llibres d’en Joan Amades, però també de El Senyor dels anells.

CatalunyaMítica

Es tracta d’un llibre curt 161 pàgines que es pot llegir seguint l’ordre publicat o a partir dels interessos en cada història. S’ha d’agrair que al final de cada història hi ha una petita ressenya de la llegenda amb què es base, així és més fàcil saber-ne la procedència que en facilita la localització per aquells que ens agrada saber-ne més. Però no estaria malament publicar Catalunya mítica. Les llegendes amb què es basen les històries. Per allò de tenir-ho tot junt i no haver de buscar-ho.

M’he centrat més la relació de la mitologia i la temàtica del llibre, perquè crec que és una bona línia editorial i que queda molt camí per fer. I perquè va se aquest el punt que em va fer acostar al llibre, sóc amant de la mitologia, les llegendes i la seva relació amb la societat que les crea. Però no puc oblidar els relats i els autors que han fet un gran treball i sense ells aquest llibre segurament no seria el que és. I per descomptat que en recomano la lectura.

Només una última consideració, per quan la segona part?

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: