Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Ressenya de “Morir no es tan fácil”, Belinda Bauer

Avui comento de nou un llibre que acabo de llegir, Morir no es tan fácil, de Belinda Bauer publicat per Roca Editorial. Però en aquest cas no l’he comprat ni l’he agafat de la biblioteca, sinó que me l’han regalat els de la comunitat Lectores con Lectores, per tal que sigui d’ambaixador del llibre. Els que em coneixeu ja sabeu que sóc un amant de provar coses i novetats (alguns les heu provat també), i en aquest cas ha sigut llegir aquest llibre. I ara us faig una ressenya, com sempre és molt personal, destacant més aquells aspectes que m’han impactat i no tant aquells més evidents de personatges i argument.

Portada del llibre Morir No Es Tan Facil de Belinda Bauer

Per començar dir que es tracta d’una novel·la negra en què el protagonista Patrick Fort ha de resoldre un possible assassinat. Al llarg de les 342 pàgines descobrim el camí que ha de realitzar Patrick Fort perquè els seus companys i professors es creguin la seva versió del fets.

Un dels elements destacats són els escenaris principals en què passa la trama principal i secundària. Una sala d’anatomia d’una universitat i la planta de malalts en coma d’un hospital. Aquests espais estan poc representats en la literatura de novel·les, més enllà del moment en què s’hi esdevenen fets concrets (una mort, una autòpsia…) Aquest no és el cas del llibre. Aquí la sala d’anatomia i la planta de malalts en coma són espais principals. I se’n fan grans descripcions de com estan organitzats i el personal que hi treballa, i com és el seu treball. Es nota que l’autora s’ha documentat en aquests espais. En tots dos casos el tractament és respectuós i sense entrar en morbositats en què s’hi podrien trobar de forma molt fàcil.

Un altre aspecte destacat, i que en fa una novel·la diferent, és que el protagonista, Patrick Fort, té el síndrome d’Asperger, que s’inclouen dins dels trastorns d’aspecte autista. Habitualment el trobem associat en la literatura com a personatges secundaris, però aquí no, el protagonista té aquest símptoma. El llibre està escrit en dos veus, una en primera persona, Patrick Fort, i una segona del narrador. D’aquesta forma podem tenir la visió que té el protagonista de les seves accions i les dels altres, com també les seves “limitades” accions socials són vistes per la resta de personatges. De nou, el tractament que se’n fa és respectuós en tots els casos, i també es nota la documentació que n’ha realitzat l’autora.

Per últim un aspecte que m’ha cridat l’atenció, segurament perquè jo també formo part d’aquest col·lectiu, és alguns comentaris sobre la “discapacitat” què en fan alguns personatges, i que podrien ser escrites trànquilament per una autora del nostre entorn cultural . Per un costat, podem observat com en el cas del llibre és la universitat, però fora és també en altres camps, s’accepta i es deixa matricular al protagonista perquè omple la quota de “discapacitats” necessària per ser considerats socialment responsable i no per les seves capacitats reals, que al llarg del llibre descobrirem que en alguns aspectes és més capacitat que altres personatges. I per un altre costat, l’ús del terme “discapacitat” de forma literal, i quasi despectiva, per referir-se al protagonista. I com fa en un passatge la mare de Patrick ho ignora, no perquè no l’afecti, sinó perquè és més fàcil ignorar-ho que entrar a explicar que més que “discapacitat” és capacitats.

Fins aquí la meva personal ressenya del llibre, i us el recomano de llegir, és molt amè i es llegeix molt fàcil. I què dir que hi ha alguns canvis d’argument inesperats que ens faran quedar una mica amb la boca oberta.

Nota: Les cometes en les termes “limitades” i “discapacitat” estan posades expressament. Perquè crec que els límits i les discapacitats són molt relatives, i són més una construcció social i d’interès de definir els altres que no una construcció personal de cada un.

Single Post Navigation

One thought on “Ressenya de “Morir no es tan fácil”, Belinda Bauer

  1. Interesante reseña que anima a leer el libro. Me gusta también “Lectores con lectores”. Os dejo una de Borges:
    http://futurodelagua.com/2015/08/12/jorge-luis-borges-y-su-maravillosa-arte-poetica/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: