Apunts culturals des d'un poble del Montseny

Una reflexió a l’exposició #FrancoVictòriaRepública

Aquesta reflexió originalment era un post al Facebook, com una continuació a tres tweets ràpids després de veure l’exposició. Com que a Twitter l’han retuitejat molt, i al Facebook l’han compartit, em decideixo a compartir-ho a tothom. Té alguna petita diferència a la del Facebook, que he ampliat una mica.

L’escrit original és del 20 d’octubre del 2016, abans que la mateixa nit algunes persones fessin caure l’estàtua eqüestre de Franco, i l’Ajuntament decidís retirar-la definitivament.

__________________________

Aquí va una reflexió més llarga de l’exposició #FrancoVictòriaRepública

De l’exposició se n’ha parlat i se’n parla molt, però més sobre el fet de col·locar l’estàtua d’en Franco a cavall al carrer i que l’exposició estigui situada al Born que no pas del contingut d’aquesta.

I després d’entrar al Born i veure-la sencera opinaré des del coneixement i no des de opinió i res més.

expofrancovictoriarepublica

Sobre el fet de situar l’escultura eqüestre de Franco al carrer crec que és un error, perquè és tornar Franco als carrers de la ciutat, quan el franquisme encara és present. No s’ha reparat a les víctimes, ni s’ha explicar què va ser i les conseqüència que va portar la dictadura (A les escoles es passa de puntetes quan és inevitable, i si es pot no s’explica).

I no és mateix exposar una estàtua dins del museu que a fora. El fet d’exposar-la a dins d’una sala en un context d’una exposició li treu part de la patina d’enaltiment del franquisme i queda com una obra històrica d’enaltiment en un moment concret del franquisme. Aquesta diferència és prou important per tenir en compte a l’hora de decidir on exposar-se, tenint en compte el que he comentat abans sobre el franquisme i la seva persistència a l’actualitat.

La situació de l’exposició al Born, hi ha molts altres espais culturals municipals a Barcelona que podrien acollir aquesta exposició, i segurament contextualitzarien molt més que no el que ho fa el fet de situar-se al Born.

Ara si, sobre el contingut de l’exposició és molt pobre. En els plafons s’explica les 3 escultures i les seves vicituts, des de la seva creació a la situació actual. Són petites explicacions molt generals introductòries, i després fotos i un peu de foto a imatges (contracte, concurs, inauguració, retirada, retalls de diaris i portades, notícies d’internet)

Aquestes explicacions no serveixen per allò que ens diuen que explica, el franquisme, la seva repressió i la seva impunitat durant la democràcia. Serveixen per explicar les tres escultures i la vida dels dos artistes  (Frederic Marés, Josep Viladomat). Res més.

A part del contingut, l’exposició és molt petita, són tres plafons de metall amb les imatges enganxades o en petites estanteries. Té una estructura més d’exposició itinerant que no d’exposició temporal.

Els textos de les fotos o les reproduccions de les portades dels diaris, són tant petites que tens problemes per llegir-ho amb normalitat, tamany de lletra 8 o 10 com a màxim. A part que els fons dels plafons són de metall i els llums de la sala fan reflexes que impedeixen llegir els textos correctament.

Expositivament és una exposició bastant cutre, poc treballada i amb molts errors més de principiant, per no parlar ja d’accessibilitat, que no d’una exposició de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Per anar acabant, és una exposició que m’ha decepcionat tant de contingut com de forma. I que hi ha més coses a l’entorn que no de l’exposició en si.

Si teniu 20 minuts hi podeu anar, i coneixereu alguna cosa més de les escultura de la República, la Victòria i l’eqüestre de Franco. I podreu veure com està decorada l’escultura de Franco aquell dia.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Oposiciones UE

Test y preparación para las oposiciones a la Unión Europea

Ulleres per Esquerrans

Didàctica, investigació i formació sobre feminismes, masculinitats, educació i empoderament, i transformació organitzacional

cultura y algo más

The greatest WordPress.com site in all the land!

Empléate 2.0

Empleo, Orientación Laboral y RRHH en la Web 2.0

Pensamiento Queer

> Cursos, publicaciones y recomendaciones de Moira Pérez sobre Teoría Queer y afines <

yotambiencomunico

Comunicación y Discapacidad

mediacionartistica

Mediación artística

Educació Transformadora

Educació Social, Cultura, Gestió Comunitària, Circ Social, Animació Sociocultural i altres enginys.

Jordi Cirach

Consultor de Marketing Estratégico. Jordi Cirach es Speaker y Formador de Marketing Digital, Social Media, Personal Branding y Marketing de Contenidos.

LA NENA DE LAS OFERTAS

Ofertas, descuentos, gratis, promociones, muestras, chollos, web interesantes y más.

%d bloggers like this: